Potrzebujecie czegoś prostego? Łatwego? A może chcecie dodatkowo, żeby wyglądało jakbyście spędzili w kuchni co najmniej kilka godzin? W takim razie upieczcie ciasteczka! Chociażby te ze smażonymi owocami na kruchym spodzie.
Gotowi? Czas, START!Porcja: trzy tuziny (dla leniwych 36)
Składniki:
Ciasto
- 200g miękkiego masła
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- żółtko
BROTIP: łyżka śmietany
Nadzienie (tak właściwie, to może być dowolne, ale co kto woli)
- 2 zielone jabłka (u mnie bodajże papierówki)
- 5 małych śliwek (węgierki)*
- 2 duże śliwki (brzoskwiniowe lub renklody)*
- 1 nektarynka
- trochę wody
- cukier do smaku (w zależności od upodobań i słodkości owoców), u mnie 1/2 szklanki białego i 1/2 trzcinowego
-żelatyna
-opcjonalnie cukier wanilinowy
*czaicie, różne odmiany śliwek dla bogatszego smaku i koloru
Inne:
- foremki do babeczek (niskie do babeczek, a nie muffinów)
- masło lub margaryna do natłuszczenia foremek
Czas pracy: 0,5h + 1h chłodzenia ciasta
Przygotowanie:
CIASTO
1.
Suche składniki połączyć z masłem, dodać żółtko. Jeśli ciasto jest za
suche (lewy obrazek) dodać łyżkę śmietany. Powinno wyjść dobre. Wstawić
na godzinę do lodówki.
2.
Foremki natłuścić i wyłożyć BARDZO cienką (wręcz prześwitującą) warstwą
ciasta. Piec 15 minut w 180 stopniach. Szału nie ma, tyłków nie urywa,
ale zjeść się da. Jeśli dobrze natłuściliście foremki, to ciastka po
lekkim stuknięciu powinny same wypaść.
OWOCE
3.
Nie wiem, czy jest w tym jakaś specjalna trudność. Wszystko po prostu
pokroić w małą kostkę (śliwki i tak się rozpadną w trakcie smażenia) i
wrzucić na patelnię.
4.
Owoce zasypać cukrem i smażyć. W międzyczasie puszczą soki. Najlepiej
sprawdzać kiedy jabłka i nektarynki lekko zmiękną. Na sam koniec dodać
żelatynę.
PRZYGOTOWANIA KOŃCOWE
5. Owocowy dżem nakładać po łyżce do miseczek z ciasta. Odstawić do stężenia.
6.
Owoce można zastąpić Nutellą, roztopioną czekoladą i wiórkami orzecha
laskowego. Właściwie to wszystkim, ale ta wersja też mi się spodobała.
Czy Nutella może się nie podobać?
Bon appétit!
Bon appétit!
0 comments:
Prześlij komentarz
Każda uwaga mile widziana, a na wszystkie pytania staramy się odpowiedzieć jak najprościej :)